Кабачки життєдайні

Січ.3.2013

Кабачки (C. pepo) — кущова форма гарбузів звичайних. Вони легко схрещуються з іншими сортами цього виду, посухостійкі, але менш теплолюбні, ніж інші баштанні культури.

В їжу йдуть плоди семи-дев’ятиденної зав’язі. В цей час вони містять 12 — 15% сухої речовини і 15 — 40 мг% аскорбінової кислоти. Кабачки фарширують, смажать, консервують, насіння використовують в народній медицині як глистогінний засіб.

Користь кабачків була відома ще дуже давно, але тільки останнім часом дієтологи стали звертати увагу на цей продукт. Кабачок легко засвоюється, містить малу кількість калорій, а так само в нім багато різних мікроелементів – заліза, міді, фосфору, калію, магнію і натрію. Високий вміст вітамінів групи C і B.

Користь кабачків не можна було б назвати очевидною, коли б не його легкозасвоюваність організмом. Цей овоч підходить для дитячого харчування, тому що він малоаллергенен. Зазвичай його дають дітям у вигляді протертого пюре.
Відомо, що користь від кабачка проявляється ще і в тому, що в нім багато вітаміну С, який позитивно впливає на увесь шлунково-кишковий тракт. Стимулює роботу імунітету. Кабачки рекомендують людям таким, що має недокрів’я, серцево-судинні захворювання, гіпертонію.

Корисні властивості кабачків використовують в косметології. Маска з кабачка відмінно тонізує і очищає шкіру. З тертого кабачка можна приготувати різні лосьйони, які розгладжують зморшки і ліквідовують недоліки проблемної шкіри.
Кабачковий м’якуш дуже поживний, оскільки містить не лише вітаміни B і С, але і вітаміни A, PP, клітковину, трохи крохмалю, корисних білок, цукор. При її вживанні вона не викликає роздратування в шлунку, навіть навпаки посилює дію шлункових соків і в цілому виявляє стимулюючу дію на моторні функції шлунку і кишковика.
Дуже популярна кабачкова ікра. Користь її навіть більше ніж просто кабачка, оскільки вона готується з цибулюю. Кабачкова ікра корисна при порушеннях обміну речовин, сечокам’яній хворобі. Загалом, будь-які блюда з кабачка дуже корисні, оскільки містять в собі цей овоч.
Варто пам’ятати, що користь від кабачка буде тільки людям, що не страждають захворюваннями нирок. У кабачку міститься багато калію, надлишки якого, погано виводиться хворими нирками. Цей овоч добре поєднується з дієтою для людей, що страждають діабетом і зайвою вагою. Кабачок допомагає виводити зайву воду з організму, тим самим очищаючи його і знижуючи артеріальний тиск.
Тому  їжте кабачки – це велика криниця вітамінів.
Калорійність 100 грамів кабачка – 27ккал.